Musiikki


Musiikki -- Jumalan luomislahja

Luterilaisen musiikin teologian perusväittämän mukaan musiikki ei ole ihmisen aikaansaannos vaan Jumalan luomislahja. Martti Luther sanoo eräässä musiikkia koskevassa kirjoituksessaan (1530): "Rakastan musiikkia, koska se on Jumalan lahja eikä ihmisten: se tekee mielen iloiseksi, karkottaa Paholaisen ja synnyttää vilpitöntä iloa." Lutherin mukaan musiikki on luotu yhdessä muun luomakunnan kanssa. Musiikki kuuluu siihen luotuun, josta Jumala sanoi katsoessaan kaikkea tekemäänsä: "Kaikki oli hyvää" (1. Moos. 1:31). Tämä hyvyys on musiikille yhä vieläkin ominaista. Se voi kuitenkin turmeltua, jos se irrotetaan Luojasta ja jos sitä käytetään väärin elämää tuhoaviin tarkoituksiin.

Seurakunnan musiikkielämä

"Veisatkaa yhdessä psalmeja, ylistysvirsiä ja hengellisiä lauluja, soittakaa ja laulakaa täydestä sydämestä Herralle" (Ef. 5:19). Yhdessä laulaminen on ollut alusta asti kristittyjen kokoontumisten olennainen osa.

Luterilaisen käsityksen mukaan musiikki on julistusta itsessään -- se ei ole vain jonkilainen mauste tai lisuke. Musiikin erityinen mahdollisuus on syventää puhuttua sanaa. Sen avulla voi korostaa ja alleviivata esilletuotavia asioita ja toisaalta antaa aikaa kuullun ymmärtämiselle.

Musiikki on ihmiselle luontainen ihmettelyn ja ylistyksen väline. Se johdattaa rukoukseen ja autaa hiljaisuuteen laskeutumista. Se tuo lohtua suruun ja toivoa masennukseen. Musiikki on myös vahva yhteyden luoja. Usein juhla on parhaimmillaan silloin, kun siellä voidaan yhtyä yhteiseen lauluun.

 

 

-

PALTALINNA GOES GOSPEL LA 14.9.2019

GOSPELTAPAHTUMA, JOSSA MUSIIKKIA KAIKEN IKÄISILLE.

Klo 16.00 Tapahtuman aloittaa lastenkonsertilla Pieni Suuri Seikkailu

Klo 17.30 Kuopiolainen 5ADE kastelee koko sakin

Klo 19.00 Pieni Suuri Seikkailu jatkaa nuorten kattauksella

Klo 20.30 Illan päättää rappiin (oikeilla soittimilla säestäen!!) NNS

Väliajoilla pääset kahvion ja makkarakojun antimien nauttimisen ohella laulamaan itse punaisen kirjan lauluja Suvin ja Arton johdolla.

Muutakin mukavaa voi olla luvassa, seuraa ilmoittelua...